丁川

姓名:丁川

性别:男

职称:讲师、硕士生导师

通讯地址:北京航空航天大学交通科学与工程学院交通运输工程系

邮箱地址:cding@buaa.edu.cn

个人简历

哈尔滨工业大学博士,美国马里兰大学联合培养博士,香港浸会大学博士后。2015年入选全国香江学者人才支持计划。主持国家自然科学青年基金、重点项目子课题等多项,主持中国博士后科学基金、国家重点实验室和交通行业重点实验室等省部级课题多项。发表SCI论文20余篇,其中以第一作者或通讯作者共发表SCI论文18篇,发表期刊包括Transportation Research Part A, Part C,Part D, IEEE Transactions on Intelligent Transportation Systems,Accident Analysis and Prevention, Journal of Urban Planning and Development等交通领域国际主流期刊。

主要研究方向

1、时空间交通行为与交通大数据

2、城市建成环境与交通出行

3、车联网交通系统建模与仿真

代表性论著

[1] Chuan Ding, Donggen Wang, Chao Liu, Yi Zhang, Jiawen Yang. Exploring the influence of built environment on travel mode choice considering the mediating effects of car ownership and travel distance. Transportation Research Part A: Policy and Practice. 2017, 100: 65-80.

[2] Chuan Ding, Xinkai Wu, Guizhen Yu, Yunpeng Wang. A gradient boosting logit model to investigate driver’s stop-or-run behavior at signalized intersections using high-resolution traffic data. Transportation Research Part C: Emerging Technologies. 2016, 72: 225-238.

[3] Chuan Ding, Sabyasachee Mishra, Guangquan Lu, Jiawen Yang, Chao Liu. Influences of built environment characteristics and individual factors on commuting distance: a multilevel mixture hazard modeling approach. Transportation Research Part D:Transport and Environment.2017,51: 314-325.

[4] Chuan Ding, Yunpeng Wang, Tieqiao Tang, Sabyasachee Mishra, Chao Liu. Joint analysis of the spatial impacts of built environment on car ownership and travel mode choice. Transportation Research Part D: Transport and Environment.Published online 2016, in press.

[5] Chuan Ding, Yaoyu Lin, Chao Liu. Exploring the influence of built environment on tour-based commuter mode choice: a cross-classified multilevel modeling approach. Transportation Research Part D: Transport and Environment. 2014, 32:230-238.